“Tot voor kort lagen onze reststukken allemaal op de grond”, vervolgt Klijn. “Maar ik had ruimte nodig voor het plaatsen van een snijmachine. Een flinke plasma-autogeensnijder, waarop we platen van 2 bij 12 meter kunnen snijden. De vraag was dus: waar laat ik dat restmateriaal? Nou, hoogte hebben we hier genoeg, dus toen hebben we die toren aangeschaft.”
Met die toren doelt Klijn op zijn LM logic XL langgoedmagazijn van 7,5 meter hoog, met extra lage bakken: “Wij hebben veel verschillende soorten stukken. Dus hoe meer bakken, hoe meer soorten materiaal we in de toren kwijt kunnen. Eigenlijk zoals iedere stad flats neerzet om meer bewoners onderdak te kunnen bieden op een beperkt oppervlak.”
“We hebben ook naar alternatieven gekeken, zoals handbediende stellingen, maar die kun je hier niet mee vergelijken. Deze langgoedstelling is zo robuust en efficiënt. Ook door de mogelijkheden voor voorraadbeheer; dat systeem is echt heel erg mooi. We hebben er ook onze materiaalcertificaten aan gekoppeld. Dus wij weten dat alles gewaarborgd is als we reststukken bewaren. Dat is toch wat anders dan een stuk op de grond waarvan je niet meer weet waar het vandaan komt.”
Kortom, een goede investering? “Ik ben geen boekhouder, maar: ja. We hadden dat vloeroppervlak gewoon nodig. Daar staat nu een machine die geld voor ons verdient. Anders moet je nieuwbouwen om vloeroppervlak te creëren. Dat was destijds geen overweging voor ons. Het materiaal omhoog brengen is dan een logische gedachte.”