Wat gaf de doorslag om alsnog in een toren te investeren? “Onze nieuwe laser hebben we helemaal achterin de hal neergezet, terwijl ons platenrek helemaal voorin staat. En de werkplaats is honderd meter lang. We zagen al snel dat die transporten het werk niet veiliger en efficiënter zouden maken. Toen heb ik meteen naar aalbers|farina gebeld.”
Het was even passen en meten met de opstelling, vervolgt Martens: “Daar hebben ze bij aalbers|farina goed aan meegewerkt. Het hart van de toren zit nu op het hart van de wisseltafel zodat we niet met de kraan hoeven te rijden. Als we volle pakketten wegsnijden, leggen we deze direct bij de wisseltafel, zodat we die met dezelfde kraan erop kunnen leggen. En als we tussendoor een plaat uit de toren moeten snijden, dan hebben we die ook altijd onder het bereik van onze kraan. De laser, de kraan en de toren: alles functioneert nu als één geheel. Daardoor zijn we minder ruimte kwijt en het is allemaal CE goedgekeurd.”
al twee jaar feilloos
En hoe bevalt de toren? “Wij zijn heel tevreden. Het is echt een gouden zet geweest. Qua handling kan het niet efficiënter. De platenstelling functioneert al twee jaar feilloos, terwijl onze laser elke werkdag negen uur draait.”
“Knippen kunnen we tot 10 millimeter, maar in de toren hebben we ook diktes van 12, 15 en 20 millimeter zitten voor de laser. Dus ‘s avonds gooien we er vaak nog een dikke plaat op, dan kan de laser nog even vooruit.”
Ook ideaal volgens Martens: de reststukkenregistratie. “Je hebt soms een halve plaat over. Omdat je precies ziet wat je allemaal nog hebt liggen, kunnen je zeggen: snij eerst die plaat maar op. Vooral bij dikkere platen is dat ideaal.”